Виртуален сървър за вашия уеб сайт или споделен хостинг план

Виртуален сървър за вашия уеб сайт или споделен хостинг план

Първо няколко думи за термина „хостинг“. Не се притеснявайте, ако вече Ви се е случвало да чувате компютърно-технологични думи, фрази или понятия, но поради различни причини (например липса на време или липса на лесно смилаема информация) все още определени компютърни термини не са Ви ясни.
Все пак – какво е това хостинг? На първо място е понятие, с което със сигурност ще се сблъскате, ако имате личен уеб сайт. Терминът хостинг идва директно от английския термин hosting, което означава стопанисване в смисъл съхранение на определен вид информация, която изглежда като текстови, аудио или видео файлове, изображения, снимки, банери. Цялата тази информация, която съществува и се вижда от потребителите на всеки уеб сайт в интернет пространството се явява като „гост“, който има нужда „гостоприемство“, тоест съхранение и запазване на дадената информация върху сървъри. Един от първите въпроси, вързани с хостингът е – Къде се хоства Вашият уеб сайт? Къде автоматично означава, че хостинга е услуга, която се предлага от различни компании на интернет потребителите, притежаващи личен уеб сайт, блог или страници. Типично, както за всяка услуга – уеб хостинг може да бъде качествена или некачествена услуга. Главно се дели на платен и безплатен хостинг, като безплатен хостинг предлагат най-често платформите за изграждане на личен блог. При положение, че искате да направите малък сайт, в който да пишете за Вашата най-голяма страст – например футбол, българска кухня или някакво друго изкуство – личен блог към някоя от най-големите блогови платформи с право на безплатен хостинг със сигурност ще Ви свърши работа. Но ако имате фирма, малък бизнес, или дейност, която извършвате – тоест купувате или продавате услуги, то тогава дали ще използвате безплатен или платен хостинг дори не би трябвало да съществува и място за съмнение. Силно препоръчително е дори Вашият сайт да се хоства от хостинг компания. Вариантите са класически – можете да се доверите на голяма компания с име, добри традиции в предлагането на услугите и много клиенти, или не чак толкова голяма хостинг компания, но с опит, качествени услуги и не много на брой, но важни клиенти. Обикновено добрите хостинг компании (независимо колко са големи и известни) се познават по високото ниво на поддръжка на хостинга и професионално отношение към клиентите (например бързо отстраняване на възникнали проблеми).
Следващият вного важен въпрос – какъв вид хостинг да използвате? – Вида хостинг е пряко свързан с възможностите и характеристиките на сървъра. Технологията на сървъра от своя стара представлява мощна компътърна машина и операционна система, която съхранява информацията и извършва всички други останали действия с оперирането на информацията. Затова, когато избирате хостинг план, той трябва да бъде съобразен с потребностите и характеристиките на Вашия уеб сайт.

За услугата Виртуален сървър:
- VPS оперира със своя собствена операционна система, която управлява вече инсталираните (или качени) от потребителите различни програми и приложения. Характерно е, че клиентите имат по-висше ниво на достъп до операционната система, благодарение на което имат в известен смисъл повече свобода за инсталиране на различни софтуери и софтуерни продукти, съвместими с операционната система. Свободата се изразява и във факта, че на виртуален сървър, софтуерите са лесни за конфигуриране и създаване. Но имат и недостатък – изпълнението на задачите може да зависи от работата на хардуера, който се натоварва и от други VPS-и.
- Тъй като ресурсите на машината като процесорно време, RAM и дисково пространство са с определени граници, те се споделят между всички потребители, и всеки от тях има ограничен достъп до тях. VPS са с доста по-ниска цена от VDS (virtual dedicated server) и често са използвани от компании с по-малък бизнес.
- При Виртуалният сървър един физически сървър се разделя на няколко независими виртуални сървъри. Сам по себе всеки такъв виртуален сървър може да му се инсталира отделна операционна система според нуждите на клиента, която поддържа приложения само на определен клиент. Настройките на сървъра са максимално оптимизирани за работата на конкретното приложение и ресурсите които то може да използва са далеч повече от предоставяните при споделеният хостинг. Препоръчва се за уеб сайтове и приложения изискващи специфични настройки на операционната система, както и генериращи голямо сървърно натоварване.